15 мільйонів на ремонт Чернігівського філармонійного центру: що зроблять на ці гроші

21:18, 13 сер. 2019
 
15 мільйонів на ремонт Чернігівського філармонійного центру: що зроблять на ці гроші

Фасад Чернігівського обласного філармонійного центру відреставрують за майже 15 мільйонів гривень. Тендер на таку суму оголосили на сайті відкритих держзакупівель «Прозорро».  За словами гендиректора Сергія Теребуна, ремонт робитимуть у дві черги, остаточно завершать наступного року. З його слів,  фасаду повернуть автентичний історичний вигляд.

Це – Чернігівський обласний філармонійний центр. Він, каже гендиректор та художній керівник Сергій Теребун, - найбільший серед обласних в Україні.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Якщо Національна філармонія має штат десь 440 працівників, то в нас – 410. У нас 8, та вже 9 колективів повноцінних, з яких чотири мають статус академічних – це жодна область такого не має. В нас і симфонічний оркестр є, і народні колективи, капела бандуристів, хор Бортнянського, «Сіверські клейноди», шоу-балет «Екватор», колектив «Бісквіт».

Будівлі філармонії понад 100 років. Востаннє косметичний ремонт фасаду робили щонайменше 15 років тому.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Капітальний ремонт – це не можна сказати, все ж таки поточний, але було приведено в такий більш охайний вигляд.»

Зараз будівля огороджена попереджувальною стрічкою.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Це через те, що вже віконні рами і вікна приведені в такий стан, що їх треба замінювати, і є небезпека, на всякий випадок, щоб не трапилось якоїсь біди. При в’їзді: Катеринка, Дитинець і філармонійний центр – це зразу потрапляє в око нашим відвідувачам. В такому стані залишати цю будівлю не зовсім правильно.»

На ремонт фасаду виділи 15 мільйонів 600 тисяч гривень. Зі слів начальника фінансового відділу облдержадміністрації Валерія Дудка, 90% суми -  з Державного фонду регіонального розвитку. Решта 10%  - з обласного бюджету. 

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Ця сума коштів тільки на заміну вікон і дверей, і реставрацію фасаду будівлі. Що стосується внутрішніх, ми туди не доходимо.»

Робитимуть ремонт у дві черги. Цьогоріч замінять вікна та двері – це коштуватиме понад 4,5 мільйони гривень. Наступного року оновлять сам фасад. Як сказав начальник обласного управління архітектури Олександр Дмитрюк, під час реставрації відновлять історичний вигляд будівлі. Наприклад,  металопластикові вікна будуть того ж кольору і конфігурації, що й зараз.

Сергій Теребун, гендиректор Чернігівського обласного філармонійного центру: «Це буде реставрація, тому що будівля має статус пам’ятки архітектури, хоча й місцевого значення, але для цього є певні вимоги: зберегти автентичність цієї будівлі, її зовнішній вигляд. Зрозуміло, будуть застосовані якісь новітні технології та матеріали, але будівля буде відновлена в первинному вигляді.»

Ось такий вигляд мала будівля раніше, розповідає кандидат історичних наук Володимир Пилипенко. Збудували її у 1911-12 роках. Тоді тут було Святомиколаївське єпархіальне братство. У 20-х роках, вже за радянської влади, тут працювали різні навчальні заклади. Під час Другої світової будівля була напівзруйнована.

Володимир Пилипенко, кандидат історичних наук: «Після війни вона відбудовувалася. І з 64 року тут уже працює обласна філармонія. Оцей кут, який округлий, ще будівництва Єпархіального братства - тут була каплиця Олександра Невського. Під час будівництва  каплицю не зносили, її фактично отак вбудують. Він був двохповерховий. Там, де ми зараз бачимо третій поверх, - там просто був купол. Судячи зі старих фото, воно чи то не було пофарбованим, чи то цегла була полив’яна. Є враження, що це була цегла з поливою.»

Яка будівельна компанія робитиме реставрацію, мають визначити 22 серпня на відкритому аукціоні.