Хату-музей відкрили у Кудлаївці Новгород-Сіверського району

17:52, 10 сер. 2019
 
Хату-музей відкрили у Кудлаївці Новгород-Сіверського району

Хату-музей відкрили сьогодні у Кудлаївці Новгород-Сіверського району. В будинку відтворили побут, притаманний кудлаївцям у середині ХХ століття.  Музеєм стало занедбане обійстя у центрі села. Воно пустувало більше 20 років. Подвір’я місцеві жителі розчистили від чагарників. Насаджали квітів. Саму хату прибрали, розставили там меблі та начиння. Частина речей збереглась у хаті від померлих господарів, частину позносили селяни.

Ряди чорнобривців ведуть до цієї хати. Вона належить Наталії Сухицькій. Тут жили її покійні бабусі.  Жінка відгукнулась на пропозицію зробити з хати сільський музей. Тепер тут відтворений побут кудлаївців середини ХХ століття. За г’анком починаються сіни. Наталія показує їхнє начиння.

Наталія Сухицька, власниця хати: «Така скриня. У ній тут одежина була: святкове і про будень день. Оце були такі, називались вони у нас «кросни», на яких ткали рушники, доріжки. Оце чекмень. У цих чекменях колись наші дідусі, прадідусі їздили в далеку дорогу на конях. Зими були сніжні, холодні, то одягали його. Оце ж прадіда мого.»

За сінями – житлова частина хати. Праворуч - піч. Зліва - мисники з посудом. Далі - інше господарське начиння.

Наталія Сухицька, власниця хати: «Оце прядка на ній пряли. На ній сукали нитки. Оце сюди вставлялась отак цівочка. І на неї оце все накручувалось.»

Меблі  зараз розставлені так, як це було у господарів, каже Наталія Сухицька. У хаті жили дві сім’ї.

Наталія Сухицька, власниця хати: «Хаті я не скажу скільки років. Хата довоєнна. Жили тут моя рідна бабуся з мамою моєю. І оця Маня. Вони були між собою ятрівками – заміжні за братами. Але вони прожили все життя, як тепер і рідні сестри не живуть. Вони обидві були з 1908 року народження і померли в одному році – у 97-му.»

22 роки  хата пустувала.  Більшість речей збереглись у домі від господарів, частину знайшли на горищі і спустили. Частину предметів побуту позносили односельці. Одна з організаторок перетворення покинутої хати на музей - Галина Зевако.

Галина Зевако, директор будинку культури у селі Кудлаївка: «Та все несли – посуд, глеки несли. І ще в мене вчора бабусі питають: «А вам не треба туди прядива?». Кажу: «Ні, є прядиво. А нитки пряжа є?». «Є». Ще дівчата ікону сюди принесуть. Люди вже почули, що тут буде хата-музей, потихеньку починають: «О, у мене ще те залишилось – принесу, ще те залишилось. Це наша старина – як жили наші бабусі, прабабусі, як наші батьки жили ще. Ще я пам’ятаю, маленька бігала, народилась у такій маленькій хаті.»

Ідея зробити з покинутої хати музей виникла 5 років тому, каже Галина Зевако. Її запропонувала директор місцевого сільгосптовариства Валентина Панфілець, якої не було на відкритті. Реалізували задумку тепер.

Галина Зевако, директор будику культури у селі Кудлаївка: «Каже: «Галя, давай тут все вичистимо у центрі і зробимо хату-музей чи щось таке». Добрі люди підтримали і, буквально, за два тижні - тут же хащі стояли, все кленами заросло - зібрались люди: хто палив, хто тягав, хто рубав, хто пиляв, хто зупинку мазав. Ну, ось привели трохи до ладу».

Наталія Сухицька, власниця хати: «У мене стільки радості – я не можу це передати. И не можете мене зрозуміти, як мені було радісно, що оце зробили. Я ж теж народилась тут.»

Сьогодні у день села хату-музей відкрили для відвідувачів.