"Процес підрахунку голосів затягується 207 окружною комісією навмисно", – кандидат у народні депутати Максим Зуєв

19:48, 23 лип. 2019
 

Процес підрахунку голосів затягується окружною комісією навмисно, каже кандидат в народні депутати  від партії «Слуга Народу» Максим Зуєв. Каже: у протоколах, де він як кандидат перемагає з великим відривом, найчастіше знаходять помилки і їх відправляють на доопрацювання. У цьому Зуєв вбачає маніпуляції на користь свого конкурента на виборах Ігоря Рибакова. Представник  Рибакова відповідає: штаби кандидатів Максима Зуєва та Анатолія Євлахова об’єднали зусилля і тиснуть на окружну виборчу комісію, і в цьому причина затягування підрахунку. Яка ситуація на ОВК 207, і коли там планують завершити опрацювання всіх протоколів, дізнавались наші журналісти.

Так  члени дільничних комісій  реагують на роботу окружної виборчої комісії. Ці люди дві ночі провели в черзі, щоб здати виборчу документацію.

А так виглядає картина під стінами ОВК за  кілька годин. Об 11-й ранку члени понад 40 дільничних комісій  продовжують чекати у черзі, щоб віддати на опрацювання результати голосування. Серед них Людмила Ступанова. Останню ніч у черзі, розповідає, провела так.

Людмила Ступанова, членкиня ДВК з села Чайкине: «У машині буквою «зю»: чотири члени комісії і поліцейський. З понеділка  і не знаємо  навіть коли ми сьогодні поїдемо.»

У черзі на здачу результатів виборів дільниця Людмили 221-а. Перед нею мають пройти  10 виборчих дільниць,  ще 30  після.  Людмила  каже: черга просувається повільно -  інколи на прийняття протоколів з однієї дільниці витрачають годину.

«Ми зрозуміли, яка була причина -  це з комісії ОВК, у них якісь там суперечки.»

Ось так виглядає об 11 ранку робота окружної виборчої комісії.

Процедура підрахунку голосів затягується навмисно, каже кандидат в депутати по 207-му  округу від партії «Слуга народу» Максим Зуєв.  Він конкурує за перемогу в окрузі з самовисуванцем Ігорем Рибаковим. В затягуванні процесу підрахунку він вбачає вплив штабу свого конкурента.

Максим Зуєв, кандидат в народні депутати України від партії «Слуга народу»: «Тут постійно якась метушня, якийсь  бардак, і конструктиву ми не бачимо. Тому нам здається, і ми бачимо, що тут штучно відбувається затягування для того, щоб мати час для можливості зірвати вибори або зробити якісь маніпуляції з результатами.»

На час цього інтерв’ю за протоколами, обробленими ЦВК, в  окрузі лідирував Ігор Рибаков з відривом менше відсотка. Максим Зуєв каже, що за паралельним підрахунком його штабу та штабу іншого мажоритарника  Анатолія Євлахова, з відривом у понад тисячу голосів має перемагати кандидат від  партії «Слуга народу», тобто він. Розбіжність між підрахунками не на свою користь пояснює так:

«Наші дільниці, на яких у нас потужна перемога – це крупні райцентри, а  ми усюди лідери по райцентрам,  - чомусь по цих дільницях виявляються якісь помилки, якісь уточнення і вони відправляються на перерахунок. Ми підозрюємо, що саме таким чином вони хочуть фальсифікувати вибори.»

Штаби Максима Зуєва і Анатолія Євлахова об’єднали зусилля і тиснуть на членів окружної виборчої комісії. Це причина затягування підрахунку голосів, каже спостерігач від кандидата у нардепи Ігоря Рибакова  Іван Красник.

«До мене надійшла інформація, що вони хочуть зняти голову комісії. Коли я вчора прийшов на дільницю, тут було біля сотні осіб, які не могли здати протоколи. Чому вони не могли здати протоколи? Тому що комісія була заблокована. Вона була заблокована, тому що голова комісії Ганна Олексіївна виявила порушення і мала скласти протокол. А деякі члени комісії блокували складення.  В приміщенні знаходились люди від Євлахова, від Зуєва, вони теж намагались перешкоджати роботі комісії. Піднімали «кіпіш».

Владислав Опанасик, заступник голови ОВК №207: «Мені зрозумілі думки і переживання лідерів гонки, тому що їм завжди хочеться мати якісь результати.  Сьогодні йде фактично другий день прийому бюлетенів і  у нас вже лишилося менше 20%  - тобто кілька десятків комісій. У нас зараз на комісію йде до 5 хвилин. Ми їх оперативно відпускаємо, і я вважаю, що сьогодні до кінця дня ми закінчимо. Два дні для найбільшого округу в Україні, це 251 дільниця і найбільша територіальна протяжність округу. То це таки досить адекватний показник.»