Вечері відновлять водопостачання у більшій частині будинків Чернігова, в яких учора відключили гарячу воду

18:38, 2 тра. 2019
 
Вечері відновлять водопостачання у більшій частині будинків Чернігова, в яких учора відключили гарячу воду

У майже трьохстах чернігівських будинках, які обслуговує «Облтеплокомуненерго», упродовж сьогоднішнього вечора гаряча вода має з’явитись. Про це UA: Чернігів сказав голова правління підприємства Віктор Геращенко. Гарячу воду у 469 будинках відключили учора зранку. Абоненти заборгували «Облтеплокомуненерго» майже 150 мільйонів гривень за опалення та підігрів води  - через це воно не може розрахуватись за спожитий газ і не отримало лімітів від НАК «Нафтогаз». У яких районах гаряча вода сьогодні має з’явитися, у яких ні та які перспективи повного відновлення гарячого водопостачання – дивіться далі у сюжеті.

Відучора 469 у будинках, які обслуговує «Облтеплокомунерего», немає гарячої води. Сьогодні увечері вона має з’явитися у трьохстах із них, каже голова правління акціонерного товариства «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко.

«Сьогодні ми підключим 297 будинків. 172 будинки залишаться, на жаль, без гарячої води.

Сьогодні ми вирішуємо питання, у нас є технічна можливість підключитись і купити в борг у Чернігівської ТЕЦ теплову енергію.  Тому ми підписуємо додаткову угоду. І подивимось якщо люди не розрахуються за травень місяць , то знову ж таки, можливі відключення тому що компанія працювати в борг не може.»

Переключитись на постачання від ТЕЦ, каже Віктор Геращенко, можливо за допомогою спеціальної перемички.  Минулого року у районі вулиці Савчука збудували теплову мережу, яка дає змогу  переключитись і подати гарячу воду у частину будинків.   

«Це в основному район Рокоссовського. Ви знаєте, що минулого року ми побудували перемичку на Савчука. Тому ми забезпечимо ще 31 будинок.  це Савчука Рокосовського, сюди  ближче до центра до Шевченка. А  Масани та Льотна це будуть без води.»

Причини відключень в «Облтеплокомуненерго» назвали дві. Перша – заборгованість абонентів.

«Я розповідав що якщо  у квітні не сплатимо близько 150 млн грн. нафтогазу України  за спожитий природній газ і не досягнемо 90 відсотків то з1 травня вони припинять  газопостачання . На жаль, дебіторська заборгованість населення і споживачів сягає трошки більше.»

 «Не знаю, ми платимо своєчасно, у нас боргів немає за квартиру. І я вважаю, що це не правильно. От у мене мама пенсіонерка, їй 83 роки. Вона сплачує за усі комунальні послуги своєчасно і теж сидить зараз без води.

Кастрюльки… А потім за газ, самі знаєте, потім за підігрів води будуть брати і за все інше.» - каже жителька вулиці Льотної Ольга Скрипник.

Чернігівець Євген Волошин: «Відключати весь будинок і мікрорайон це не правильно. Якщо конкретно взяти будинок, там є наприклад більше 50 відсотків боржників – нехай приходять один будинок відключають. Чому ми маємо страждати через їхні дії  їхні борги, вони ніколи не виносили на публіку, не показують списки боржників, у яких конкретно домах. Ніхто цього не розповідає взагалі.

Це питання повинно не звучать, що 160 будинків увімкнемо, а двісті не увімкнено. Усі будинки мають бути з гарячою водою  без виключення.»

Друга причина, яку називає Віктор Геращенко - розбіжність у ціні на газ. Від учора для населення вона знизилась, проте «Облтеплокомуненерго» підписало угоду на іншу суму.

«В пресі фігурує зниження на 300 гривень. Ми підписали додаткову угоду з «Нафтогазом» на підвищення вартості газу на 1139 гривень. На 15%. Що правда – не знаємо. Ми документів не отримували і те, що ми підписали на підвищення на 1 травня – це факт. А пониження не відчули.»

Коли з’явиться гаряча вода у районах, які не можливо підключити до ТЕЦ, Віктор Геращенко не знає.

«14 тисяч квартир  - це знак питання. Будемо чекати урядового рішення. Які перспективи - або Кабінет Міністрів прийме рішення стосовно вартості природного газу, і термінів оплати,  і рівня оплати за спожитий природній газ. Якщо це станеться – то можлива послуга. Хоча надій дуже мало.»

 

Як сказала заступниця директора КЕП «Чернігівська ТЕЦ» Ірина Штипа, наразі до ТЕЦ підключені 3 котельні «Облтеплокомуненрго» - на вулицях Гетьмана Полуботка, 95, Рокоссовського 4-а та проспекті Перемоги, 182. З її слів, договір між підприємствами заключний на між опалювальний сезон.  Перелік будинків, у яких гарячої води не  буде, мали оприлюднити упродовж дня на сайті «Облтеплокомуненерго» - це обіцяв голова правління Віктор Геращенко. На цю годину на інтернет-ресурсі цього списку немає.

 

Читайте також: У чернігівців, яких обслуговує «Облтеплокомуненерго», відключили гарячу воду: з чим це пов’язано