Суспільне Чернігів у 2020 році: виклики та перемоги

Суспільне Чернігів у 2020 році: виклики та перемоги

8 лют. 2021

Минулий рік часто називають складним, проте команда Чернігівської філії Суспільного у 2020 році успішно працювала, втілювала  нові проєкти та значно збільшила свою аудиторію.

«Рік для компанії був цікавим і незвичним. Ми переживали, боялися, боролися з нетиповими викликами, відчували відповідальність та продовжували рухатися до нових, кращих результатів. Перш за все, дуже вдячний всій команді Суспільне Чернігів за згуртованість, готовність прийти на допомогу та розуміння важливості справи, яку ми робимо», — розповідає менеджер Суспільне Чернігів Вадим Соколюк. — Це був рік будівництва. Ми будували процеси всередині компанії, будували діджитал-платформи, поліпшували якість зображення, розбудовували мережу покриття радіо сигналом, проводили будівельні роботи у приміщенні філії. Сподіваюся, що результати цього будівництва починають бути помітними як у професійних колах, так і для наших шановних глядачів та слухачів. 

Єдине, про що жалкую і за чим скучив, — це наші традиційні зустрічі та заходи у приміщенні філії: концерти, фан-зони, демонстрації вистав, лекції та власна школа журналістики. Дуже сподіваюсь, усе це ще попереду!»

«Насамперед хотілось би подякувати всій команді, побажати не здавати позиції, бути ще більш активними, більш актуальними. Власне, над цим — над вдосконаленням кожного ефіру, кожного матеріалу, який виходить в теле- та радіоефірі, — ми будемо працювати й надалі. Тож дивіться, слухайте, підтримуйте Суспільне!» — говорить продюсер Суспільне Чернігів Артем Шелковий.

Фільми-2020

Протягом року команда UA: ЧЕРНІГІВ зняла два фільми, присвячені видатним сторінкам історії Чернігова.

У День Незалежності, 24 серпня, глядачі всіх регіональних каналів Суспільного побачили стрічку «Ковбасна революція: хто з’їв моє м’ясо?», яка розповідає про події тридцятирічної давнини в Чернігові. Протести почалися 6 січня 1990 року з ДТП на перехресті вулиць Доценка й Рокосовського. Тоді обкомівська «Волга» зіткнулася з автомобілем «Жигулі» прапорщика льотного училища. Перехожі, котрі зібралися на місці аварії, помітили в багажнику «Волги» дефіцитні продукти, до яких більшість містян не мали доступу. Так почалася хвиля протестів, що мала відлуння по всій Україні.

Команда UA: ЧЕРНІГІВ спробувала відтворити події 1990 року, зібрала враження очевидців та коментарі експертів.

У грудні відбулась прем`єра фільму «ФК «Десна» 60 років» про складну і захопливу історію футбольного клубу від часу його створення до сьогодення. Перший показ фільму про легендарну чернігівську команду мав відбутися на футбольному стадіоні, але через карантин захід скасували. Проте стрічку можна переглянути на ютуб-каналі Суспільного Чернігів.

Онлайн-екскурсії Чернігівщиною

Навесні, у період жорсткого карантину, команда Суспільного Чернігова започаткувала серію онлайн-екскурсій. Мета цього проєкту – показати міста регіону тим, хто перебував  на самоізоляції, та вихідцям з Чернігівщини, котрі давно не мешкають в області.  

Екскурсії наживо провів кандидат історичних наук та екскурсовод Володимир Пилипенко, якому допомагали історики і краєзнавці з різних міст Чернігівщини.

Всі екскурсії можна переглянути на фейсбук-сторінці Суспільне Чернігів:

Центр Чернігова

Козелець

Ніжин

Славутич

Седнів

Новгород-Сіверський

Прилуки

Батурин

Качанівка 

Онлайн-трансляції богослужінь

У рік карантину чернігівська філія Суспільного організувала низку онлайн-трансляцій богослужінь. 

Найважливішою з них стала трансляція Великодньої служби, яка відбулась в умовах заборони масових зібрань.

Глядачі UA: ЧЕРНІГІВ мали можливість переглянути Великодню службу з Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, що у Чернігові.

Телеканал протягом 2020 року також показав низку трансляцій богослужінь із різних храмів України.


Робота новинарів Суспільного у рік карантину

В умовах карантину команда UA: ЧЕРНІГІВ робила все можливе, щоб забезпечити читачів, глядачів та слухачів актуальною та достовірною інформацією. Філія не закрилась на карантин, на дистанційну роботу пішла лише частина працівників. Новини від Чернігівської філії Суспільного щодня виходили в ефірі телеканалу, на сайті та на цифрових платформах мовника.

«Ми розуміли, що це наша місія  – робити справжні новини із місць, де небезпечно, але саме там відбуваються головні події в регіоні та країні. Ми знімали в реанімаціях та інфекційних відділеннях, ми показували лікарів і медсестер, умови їхньої праці, людей, які подолали коронавірус чи на шляху до цього. Ми показували, що насправді стоїть за цифрами у статистиці. І це було вкрай важливо у період, коли люди сумнівалися, не вірили і потребували не тільки почути, а побачити на власні очі. 2020 рік був для нас роком пошуку унікальних історій, які крім нас ніхто не показував і не розповідав. І це хочеться забрати у наступний рік»,  – згадує шефредакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик.

Вечірня інформаційна година

Восени відбулась трансформація вечірнього мовлення – в ефір почала виходити єдина інформаційна година «Сьогодні. Головне». Нова програма об`єднала зусилля редакції новин та команди програми «Тема дня». Щовечора в будні, одразу після підсумкового випуску новин, журналісти та експерти у студії Суспільного обговорюють найважливіші події дня, що минув.

Виборчий округ: Місцеві

Напередодні місцевих виборів 2020 року в ефірі UA: ЧЕРНІГІВ та на Українському радіо: Чернігівська хвиля вийшла низка випусків токшоу «Виборчий округ. Місцеві» . До кожного ефіру журналісти запрошували кандидатів на посади міських голів та представників партій, котрі беруть участь у місцевих виборах на Чернігівщині. Всі учасники мали рівні можливості представити свою програму та відповісти на запитання виборців, щоб чернігівці мали змогу скласти власну думку про своїх майбутніх обранців.

Цифрові платформи Суспільного Чернігів: найяскравіші відео 

Суспільне Чернігова – найбільший мовник регіону. Філія об`єднує телеканал UA: ЧЕРНІГІВUA: Українське радіо: Чернігівська хвилясайт новинсайт-візитівкуфейсбук-сторнкуютуб-каналінстаграм-сторінку та телеграм-канал.

Кількість підписників фейсбук-сторінки  протягом року зросла більше ніж на 70 тисяч і наразі налічує 125,5 тис. осіб.

Телеграм-канал протягом року виріс від 500 до 1840 підписників.

Найбільш переглядів на фейсбук-сторінці зібрали такі відео:

  • рекордні для сторінки понад 7 мільйонів переглядів набрала історія про порятунок у потязі.


  • Історію про підлітків, які заради відео для тік-току знущалися над бабусею, подивилися 2,5 мільйони людей. Іще 1,5 мільйони переглядів набрало продовження цієї історії. Волонтери встановили паркан на подвір’ї жінки і замінили вікна в будинок, щоб увійти в її помешкання не було так просто.


  • Відео про чоловіка, який залишився без зв’язку, і стуком у газовий балон сповіщав односельців, що з ним все гаразд або він потребує допомоги, набрало 1,7 млн переглядів


Загалом, протягом року команда філії зняла 15 відео, які набрали більше мільйону переглядів.

Ютуб-канал філії протягом року набрав 150 тисяч годин переглядів усіх відео проти 55 тисяч годин попереднього року. У каналу з`явилось 9 300 нових підписників проти 3 300 попереднього року.

Найпопулярнішими відео на ютуб-каналі були:

  • як у Прилуках розчищають річку Удай  247 тисяч переглядів. Це найбільша цифра з тих пір, як команда філії почала активно працювати над розвитком каналу.

  • Відео кортежу Володимира Зеленського переглянуло 120 тисяч користувачів. Це відео активно поширювали всеукраїнські ЗМІ.
  • Відео про напад на директора стадіону, коли його посадили до сміттєвого баку і побили, набрало 105 тисяч переглядів. 

Інтерактивна книга «Проста історія: Чернігів»

«Проста історія: Чернігів» – спільне видання Суспільного Чернігова та історика Володимира Пилипенка. Книжку можна не лише читати, але й слухати, а також переглядати відео через розміщені у ній QR-коди.

В основу книги лягла частина випусків програми «Проста історія з Володимиром Пилипенком», яка виходить на UA: Українське радіо: Чернігівська хвиля. Для друкованого формату всі історії доповнили та розширили. До книги увійшли шість інтерв`ю з істориками та археологами:

- Скільки років Чернігову;

- Чернігівські князі;

- Печерні монастирі;

- Красна площа;

- Родина Лизогубів;

- Становлення радянського Чернігова.

«Проста історія: Чернігів» має багато ілюстрацій, частина з них – фотографії журналіста UA: ЧЕРНІГІВ Андрія Соколова. Інші ілюстрації взяли з відкритих джерел або в авторів історичних досліджень. Обкладинку книжки розробив дизайнер Дмитро Койдан.  

Розділи книги містять QR-коди, за якими можна перейти і послухати аудіо-версію викладеної інформації. Також є QR-коди з відео-лекціями та з панорамами Чернігова, знятими з квадрокоптера.

Проєкт «Шукачі пригод» 

Восени 2020 року на замовлення філії сторонній продакшн реалізував проєкт «Шукачі пригод», що переміг на конкурсі «Створюй із Суспільним»

Вже 12 лютого о 18:45 глядачі Суспільного зможуть побачити проєкт «Шукачі пригод» в ефірі ефірі UA: ЧЕРНІГІВ та всіх регіональних філій Суспільного, а також на цифрових платформах Суспільне Чернігів. Не пропустіть прем`єру!