«Коли справді відчуваєш, що Суспільне об’єднує», — спецкор «Ранку на Суспільному» Аліна Клименко

«Коли справді відчуваєш, що Суспільне об’єднує», — спецкор «Ранку на Суспільному» Аліна Клименко

15 гру. 2020

Від середини липня на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема і на UA: ЧЕРНІГІВ, виходить шоу «Ранок на Суспільному». Його спільно створюють команди з філій Суспільного по всій Україні. Чернігів у ранковому шоу представляє спецкореспондентка Аліна Клименко. Вона поділилася власною історією шляху в журналістиці, враженнями від роботи у всеукраїнському Ранку та розповіла про улюблені проєкти останніх місяців.

Від диригентки до журналістки

— Не мріяла бути журналісткою, у цю професію потрапила випадково. Моя перша освіта — музична, я диригент хору. Але зі школи уявляла себе акторкою, —  вступала на акторський факультет університету ім. І. Карпенка-Карого у Києві, але підстрахувалася, паралельно пробувалася ще на диктора й телеведучу. На акторський не пройшла, хоча навіть заплакала під час монологу, а на дикторський факультет узяли, виявилося, мене «любить» камера. Закінчувала навчання вже заочно, фах — організація кіно-  і телевиробництва, фактично, за освітою я продюсер.

Але вже тоді журналістика захопила і не відпускає досі. За 8 років устигла попрацювати й на комунальному телеканалі, і в інтернет-виданні. Там опановувала ази роботи. Важко не було. Журналістика — настільки захопливий світ, щодня відбуваються відкриття.

Ранки на Суспільному: від регіонального до об’єднаного

— На UA: ЧЕРНІГІВ я починала з ранкової програми, де працювала ведучою. Це був абсолютно інший світ — надто ранні для мене підйоми, прямі ефіри, адреналін, краща команда. Водночас ти працюєш як журналістка й редакторка. Робота настільки насичена, вона повністю поглинала. Паралельно я ще працювала лінійною продюсеркою.

Після трансформації ранкового ефіру почала працювати спецкореспонденткою міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному». Я люблю ранкові програми, тут більше добрих історій. Мені подобається розповідати нашим глядачам, часом і собі, про людські досягнення й незвичайні долі.

Новий Ранок — це дещо інші можливості, коли справді відчуваєш, що Суспільне об’єднує. Зараз ми знімаємо сюжет про всеукраїнський благодійний проєкт Hair for Share — безкоштовні натуральні перуки для онкохворих дівчат та жінок. Колеги зі Львова відзняли організаторів проєкту, у Чернігові ми знайшли героїню, яка відрізала своє волосся для перуки, київська філія дозніме частину з онкохворою дівчиною, яка вже має таку перуку. І потім я зберу це в один сюжет — це командна робота! А ще «Ранок на Суспільному» — це довіра всередині колективу: можеш творити, креативити на свій розсуд, у межах стандартів Суспільного, звісно.

Від соціальних експериментів до екопроєктів

— Наша філія знімає екорубрику та «соціальні експерименти». Ми моделюємо різні провокативні ситуації і спостерігаємо за реакціями людей. Соціальні експерименти завжди викликають дуже багато обговорень у соцмережах, адже глядачі підсвідомо ставлять себе на місце героїв відео та міркують, як би вони вчинили в цій ситуації. За останній час ми зробили експеримент про сексуальне домагання у тролейбусі, який показав байдужість більшості чернігівців. Також відтворили відомий зефірний експеримент — така собі перевірка сили волі дітей. Після нього багато знайомих казали, що теж спробували вдома поекспериментувати із власними дітьми.

Ще один мій проєкт — екорубрика. Вона навіть трохи трансформувала мою свідомість. Я вперше побувала на сміттєзвалищі, і це мене надзвичайно вразило. Після того більше не п’ю кави з одноразових стаканчиків. Користуюсь екочашкою: мені її подарували спеціально для кави, яку я дуже люблю. Вдома намагаюся сортувати сміття, з дітьми обов’язково збираємо макулатуру, я їм розповідаю про речі, якими користуємося: що з ними далі буде, як їх утилізувати. Взагалі люблю свою роботу за те, що вона змушує нас постійно задумуватися, дивуватися, пізнавати й дивитися на речі під різним кутом.

Ми, як і всі філії, долучаємося до створення рубрики історій про людей: незвичайних, цікавих, неординарних, як-от колекціонер ляльок із Добрянки, який уже назбирав понад дві тисячі іграшок, або пенсіонер із Ніжина, який самотужки створює машину, схожу на Ролс-Ройс. Я шукаю «схиблених» на власній справі героїв, у хорошому сенсі слова. Вони доводять: коли є велике бажання — все вдається.

Також чернігівська команда долучається до рубрик «Історія міста в будівлях» та «Мандруй із Суспільним». Показуємо маловідомі місця на Чернігівщині, які варто відвідати. У нас дуже багато таких місцин, наприклад, де ще проводять екскурсії болотом, коли можна відчути, як ноги засмоктує в трясовину, а під тонким шаром мулу кілька метрів води. Або де ще можна побачити крейдяний кар’єр, на дні якого лежить закам’янілий молюск, якому тисячі років.

Про творчі плани й команду мрії

— Робота кореспондента — це постійний пошук: героїв, тем, їх зрозумілої подачі. Я щодня моніторю сайти районів, інших міст області. Там можна відшукати справжні «діаманти».

Команда нашої філії — взагалі суперпрофесійна. Я співпрацюю з різними операторами. Всі вони універсальні, можуть працювати у будь-яких умовах, з будь-якою технікою. Так само і режисери монтажу. Мої сюжети зазвичай монтує Артем Лобань, він дає поради й підказує цікаві ідеї. Наша мета — динамічна, якісна картинка, яку дивитимуться до останньої секунди!