«Ми робили свою роботу, щоб кожен отримав інформацію точну і достовірну», — шефредакторка UA: ЧЕРНІГІВ Алла Скорик

«Ми робили свою роботу, щоб кожен отримав інформацію точну і достовірну», — шефредакторка UA: ЧЕРНІГІВ Алла Скорик

2 чер. 2020

Уже понад два місяці українці живуть в умовах карантину. Обмеження надзвичайної ситуації відбиваються практично в усіх сферах життя. Для журналістів Суспільного  цей період особливий, адже вони мають обов`язок надавати глядачам і читачам оперативну та якісну інформацію про все, що відбувається навкруги. Водночас вони відчувають на собі всі ті самі незручності, що і решта мешканців України. Як працювала і працює новинна редакція UA: ЧЕРНІГІВ в умовах надзвичайної ситуації, розповідає шефредакторка новин Алла Скорик. 

Обмеження, виклики та можливості

  Будь-яка криза завжди примушує людину максимально мобілізуватися і шукати варіанти виходу. Країна пішла на карантин, закрили садочки, зупинили громадський транспорт. У людей з’явилися три гострі проблеми: де взяти маски, як заробити гроші та де шукати інформацію. Наша редакція прекрасно це усвідомлювала. Ми розуміли, дистанційка – то прекрасно, але залишити людей без інформації ми не можемо і не зробимо так. Я пишаюся своїми колегами, адже ніхто з ньюзруму не сказав мені в той момент, що волів би відсидітися вдома. Частину людей ми перевели на дистанційну роботу, але продовжили знімати.

 

Зіштовхнулися з тим, що деякі герої ізолювалися (і це нормально). Тож щоб зробити сюжет, вчили їх знімати самих себе. А потім зрозуміли — це відкриває величезні можливості! На Великдень ми зняли сюжет, як чернігівці святкують цей день в умовах карантину у різних частинах Планети — нам прислали відео з порожніх вулиць Каліфорнії, Італії, Німеччини, з Канарських островів. 

      Звикнути можна до всього, до будь-яких незручностей. І тепер виходити на вулицю без маски якось незручно, руки звикли до дезінфектора, призвичаємось якось і до костюмів, хоча в них дійсно непросто працювати.

Пошук інформації та відмовчування чиновників 

    Шукати інформацію було нелегко. Але це наша робота. У деяких чиновників з’явилося нове чудове прикриття своєму відмовчуванню. Це «карантин». Щодня з’являється ціла купа інформації, цифри, вони часто не співпадають — потрібно перевіряти і пояснювати людям, що відбувається.

Емоції аудиторії

  Мені дуже сподобалося, як зайшли нашій аудиторії «Онлайн екскурсії містами» під час карантину. Люди, кому довелося вимушено сидіти вдома, оцінили такий контент, коментували, поширювали. Хтось через карантин не міг повернутися додому у Чернігів і дякував нам за можливість побачити місто. А загалом, реакції на роботу журналістів були різні. Емоційно реагували на зйомки сюжетів про закриття ринків. Люди втратили частину своїх доходів, ці емоції легко зрозуміти. Ми показували у стрімах на фейсбуку, як люди добиралися на роботу у перший ранок, коли зупинили громадський транспорт, чи носили маски надворі і як дотримувалися карантину. Комусь це подобалося, когось обурювало. Ми ж робили свою роботу, щоб кожен отримав інформацію точну і достовірну, щоб міг вирішувати.

Найбільш популярні сюжети періоду карантину

По-перше, це матеріали з осередків зараження. Сюжет про розслідування  обставин смерті жительки Варви переглянуло майже півмільйона користувачів Фейсбуку. Там вони побачили в обличчя людей, яким також встановили цей діагноз. Почули їхню історію. І це було важливо зробити, хоч і доволі непросто, небезпечно.

Попит на унікальні історії, не пов’язані з карантином і пандемією, нікуди не зник. Навіть навпаки, людям не вистачає матеріалів, які б надихали! Відео про священика, який виходив білченя переглянуло майже 1,5 мільйони користувачів. 

Понад 300 тисяч переглядів – історія про коня, якого мало не здали на бійню після служби у дитячому садку. 

250 тисяч – відео про покоління кудлаївських писанкарок.

Позитивний досвід, який залишиться після карантину

Немає нічого важливішого за життя і здоров’я людей. Необхідно його берегти і собі, і оточуючим. Руки мити так само ретельно. Попереду літо така чудова звичка захистить від кишкових інфекцій. Ну і шукати позитив! Він є!