UA: ЧЕРНІГІВ-2019: чим жила філія у році, що минає

UA: ЧЕРНІГІВ-2019: чим жила філія у році, що минає

30 гру. 2019

Технічне оновлення, школа журналістики, документальні фільми, низка нових проєктів і 50 000 підписників у Facebook. Протягом року, що минає, команда Суспільного Чернігівщини зробила чимало. І наступного року обіцяють не збавляти темп.

 «Підбиваючи підсумки 2019 року можна сказати, що рік був нелегким, однак все ж вдалося здійснити дещо із запланованого. Принагідно дякуємо всім колегам які вкладали свій час, нерви та зусилля у загальну справу. Дякуємо за ваше бажання робити якісніше», - каже менеджер UA: ЧЕРНІГІВ Вадим Соколюк.

 «Ми пишаємося тим, що роблять люди, які нас оточують. Ми можемо інколи помилятися, і не все потрапляє у наш фокус. Але ми вдячні кожному, хто був цей рік разом з нами і творив історію Суспільного мовника. Всім сил та натхнення!», - додає продюсер філії Артем Шелковий.

Отже, про підсумки роботи філії за 2019 рік детальніше.

 

Люди. Творчість. Майданчик для однодумців.

 Другий рік поспіль філія проводить школу журналістської майстерності «Як працюють новини на UA: Чернігів». Завдяки цьому проєкту всі охочі можуть абсолютно безкоштовно вивчити основи професії журналіста.

 «Ми робимо це перш за все тому, що у нас є потреба в кадрах. У своїх співробітниках ми цінуємо не лише професійність, важливими є і цінності. Ми шукаємо людей з цінностями, які могли б підсилити нашу команду, - розповідає керівник ньюзруму Андрій Тіток, - Вирішили зробити школу майстерності, щоб людей зацікавити, показати основи роботи і, можливо, спростувати якісь міфи. Ми розповідаємо, що журналістика – це серйозно, журналістика – це дуже часто багато працювати, часто в екстремальних умовах. Навіть робота ведучого не така проста, як здається. Недостатньо просто дивитись в суфлер і розповідати. Потрібні певні навички і певний рівень інтелекту. І, звичайно ж, у нас була місія розповідати людям про себе, що Суспільне – це незалежний мовник».

 

Охочих навчатися в школі майстерності від UA: ЧЕРНІГІВ відбирають за конкурсом. Цього року було понад 120 анкет – для навчання відібрали 25 людей.

Курс включав п’ять дводенних тренінгів. Слухачам розповідали про стандарти Суспільного - оперативність, точність, повноту, баланс думок і точок зору, відокремлення фактів від коментарів і доступність. Також пояснили, як знімати сюжети, які форми подачі інформації є на телебаченні, проводили майстер-класи з інтерв’ю, навчали роботі в студії. Всі випускники працювали в студії з суфлером, читали текст, працювали над своїм голосом.

 UA: ЧЕРНІГІВ підтримує низку соціальних та культурних проєктів регіону. У стінах Суспільного проходять концерти, виставки та екскурсії. Велику популярність серед глядачів мають документальні фільми.

 Протягом року команда UA: ЧЕРНІГІВ створила два таких фільми:

  • Про художнього керівника та режисера молодіжного театру Геннадія Касьянова «Касьянов. Людина, яка створила театр»;
  • «Шльончик: майстер – золоті руки» про майстра народних музичних інструментів, дідуся солістки відомого українського гурту ONUKA.

 

Тривають зйомки ще одного фільму, його планують презентувати наприкінці січня. Паралельно іде підготовка до зйомок четвертої документалки. Детально про ці стрічки та їх героїв автори розкажуть ближче до прем’єр.

Під час виборчої кампанії у межах проєкту "Виборчий округ. Співбесіда" команда UA: ЧЕРНІГІВ провела 12 ефірів - по дві передачі з кожного округу. Загалом до участі запросили 74 кандидати з 97, відгукнулися на запрошення 33.

Впродовж року філія також активно долучалась до культурно-масових заходів регіону.

«Нас точно було помітно на масових заходах. Бо брендовану ПТС неможливо було не помітити. Виготовили концертні програми: «LiveN», «Viva Батурин», «Фестиваль Lytavry», «Сіверські музичні вечори», «Зелена сцена». На Різдво на глядачів чекатиме яскрава програма від одного з кращих фольклорних колективів України», - розповідає продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий.

У приміщенні філії провели 3 музичних концерти: два з них мали міжнародний статус. Стільки ж було і театральних вистав. Одна з яких - моновистава для дітей від шведської акторки Емми Ріббінг, організованої Чернігівським "Theatre 23" за участі представників шведського посольства.

Вже в січні 2020 року глядачі побачать історичний проєкт "Артефакти", який пройшов пітчинг. Команда, яка виготовляє його на аутосорсі, доклала максимальних зусиль, щоб проєкт сподобався глядачам.

 

 Підвищення майстерності операторів

 У 2019 році команда телеоператорів протягом трьох місяців проходила курс підвищення кваліфікації від Михайла Лєбєдєва, викладача «Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення радіомовлення і преси держкомтелерадіо України».

 «Коли нам запропонували пройти курс телеоператорської майстерності на платформі Суспільного, ми всі одразу погодились. Важко було поєднати навчання з роботою, але повчитися у метра, було дуже круто, - згадує керівник групи операторів Олександр Поліщук, - Навчання та підготовка до іспиту проходили в умовах дефіциту часу, але всі оператори філії успішно пройшли це випробування, та отримали документи про підвищення кваліфікації».

 "Забезпечення можливостей професійного росту та навчання працівників є приорітетом для нас, тож ми намагатимемося і надалі приділяти цьому питанню значну увагу, адже це неабияк мотивує людей", - додає менеджер філії Вадим Соколюк.

 

Техніка. Картинка. Ремонти.

У 2019-му вдалося провести одну з найбільших закупок техніки за останні декілька років: кілька нових відеокамер, радіосистеми, накамерне світло, штативи, стедіками, комплект для стрімів, мікрофони, професійні навушники, звуковий рекордер, проектор та ін. Все це обладнання філія придбала власним коштом.

"Варто зазначити, що філія не погано попрацювала над комерційними надходженнями за рахунок розміщення реклами, що і дало змогу все це придбати", - зазначає Вадим Соколюк

 

Головний інженер філії Дмитро Степовик розповідає, що завдяки новій техніці філія виконала одне з ключових завдань на 2019 рік - перейшла на формат мовлення 16:9. Канал повністю перейшов на технологію цифрового виробництва та підвищив оперативність роботи.

Також обладнали радійну віжн-студію та запустили прямі ефіри з будинку радіо в телевізійний ефір.

 Організували цифрову доставку сигналу до концерну РРТ та до кабельних операторів області, що дозволило набагато покращити якість зображення телеканалу.

Якість стрімів на цифрових платформах Facebook та YouTube зросла до HD та Full HD.

 

UA: Українське радіо: Чернігівська хвиля

Цього року стилізували студію радіо. З’явилися нові ведучі, зазвучали нові голоси.

Протягом року на радіо вийшла низка нових програм і рубрик:

  1. Рубрика «Літературний подкаст» дає можливість послухати твори чернігівських поетів.

  2. Програма «Добраніч з казкою» розповідає казки чернігівських авторів, серед яких журналістка Суспільного Євдокія Тютюнник.

  3. Рубрика «Смакуємо по-чернігівськи» збирає смачні рецепти з усіх куточків області.

  4. Програма «Проста історія» раз на тиждень доступною мовою розповідає про історію Чернігівщини.

  5. Програма «По той бік легенди» знайомить читачів з міфами та легендами Чернігівщини.

  6. Програма «Наукові відкриття для щоденного життя» зрозуміло і цікаво розповідає про застосування науки у повсякденному житті.

  7. Програма «Тема тижня з Ігорем Кондратьєвим» щоп’ятниці підсумовує актуальні теми.

Другий сезон «Радіосцени» в цьому році зібрав близько 15 чернігівських колективів та музикантів - UA:Українське радіо: Чернігівська хвиля стало майданчиком для представлення творчості місцевих аматорів.

Суспільно-політична програма прайм-вечір «Акценти» тепер виходить у телевізійному ефірі у будні о 17:25.

 

Довіра аудиторії

Можна впевнено говорити, що робота Суспільного стала досить помітною в регіоні.

«Фейсбук-сторінка каналу продовжує зростати завдяки нашому контенту. Більше 30 000 лайків, понад 50 тис. підписників. Цьогоріч ми об’єднали наші сторінки «Українське радіо: Чернігівська хвиля» спільно зі сторінкою телеканалу UA: ЧЕРНІГІВ, яка успішно пройшла верифікацію. Наступного року відбудеться переформатування роботи в цій соцмережі. Відтак, сподіваємося, що наші підписники відчують позитивні зрушення, - розповідає Артем Шелковий, - Почали розвивати telegram-канал. Вже є понад 500 підписників. Підпишіться. Telegram: https://t.me/suspilne_chernihiv»

Плани 2020: рік ремонтів та переїздів.

Наступного року на Чернігівську філію Суспільного чекає переїзд. У новому відремонтованому приміщенні мають запрацювати разом радійна та телевізійна команди.

«У поточному році зроблено багато технічних модернізацій та ремонтних робіт, однак через відсутність достатнього фінансування не вдалося виконати капітальний ремонт власного приміщення і переїхати до нього. Та сподіваємось, що у 2020-му ми нарешті об’єднаємо під одним дахом всю Чернігівську команду Суспільного», - ділиться планами менеджер UA: ЧЕРНІГІВ Вадим Соколюк.

«Наступного року будемо і далі зміцнювати довіру до нашого контенту, плануємо розширення слухацької та глядацької аудиторії, а також точно додамо у Digital»,- підсумовує продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий.