Хто сформував ідею України-Русі — слухайте в проєкті «Батьки-засновники»

Хто сформував ідею України-Русі — слухайте в проєкті «Батьки-засновники»

2 лют. 2024

У другому випуску нового проєкту Українського Радіо «Батьки-засновники» автори досліджують знакові писемні пам’ятки княжої доби та їхніх творців, як вони уявляли та будували державу, які державотворчі ідеї висували. Ведучі Наталія Соколенко та Сергій Стуканов з’ясовують, хто ж сформував ідею України-Русі.

Другий випуск розповідає про ігумена Видубицького монастиря Сильвестра, який є автором «Повісті минулих літ». Він формує уявлення про постання Руської держави як реалізацію Божої волі. Подібні міркування висловлював і митрополит Іларіон Київський у «Слові про Закон і Благодать». Митрополит Іларіон став першим митрополитом-русином, до того з Константинополя присилали греків. Князь Ярослав Мудрий, відомий своїм просвітництвом, написав звід законів «Правда Ярослава». А онук імператора Володимир Мономах також був князем і написав «Повчання дітям».

«Для розмови ми запросили Вадима Арістова, історика й співробітника Інституту історії України НАН України. Досліджуючи тексти та їхніх авторів, ми прагнули поговорити про те, як формувалася ідея державності за часів давньої Русі, як діячі- інтелектуали тієї доби бачили місію й завдання цієї держави, як вони її намагалися позиціювати. Адже на той момент держава тільки виникла в X сторіччі. Перед тим не було державності на українських теренах, — розказує ведучий Сергій Стуканов. — Вони прагнуть показати, що Русь є потужною, варта поваги й пошани та нічим не поступається іншим державам. Вони обрали за релігію християнство й це теж був важливий цивілізаційний крок».

Проєкт «Батьки-засновники» виходить щосереди в ефірі Українського Радіо, на ютуб-каналі Українського Радіо та подкаст-платформах.

Читайте також: «Батьки-засновники» — новий проєкт про тих, хто сформулював ідею України

Ведуча Наталія Соколенко відзначає, проєкт отримав схвальні відгуки та живий інтерес слухачів і глядачів на різних платформах: «Ми дуже втішені позитивними відгуками глядачів, які побачили в коментарях. Моє враження, що людям не просто цікава тема  батьків-засновників України — вона їм болить. Зрештою і наш перший гість — історик Ігор Гирич сказав, що цю програму треба було робити 30 років тому! В другому випуску ми говоримо про мислителів часів князівської доби. І знаєте, в другому випуску є смішний момент, коли я прошу історика Вадима Арістова порівняти ці ідеї з інтелектуальними потугами москви. Але це непорівнянні речі, бо москви просто не існувало тоді, коли в Києві наші предки висували свої державотворчі ідеї».

У наступному випуску проєкту «Батьки-засновники» Наталія Соколенко та Сергій Стуканов розкажуть про українську шляхту, нащадків князівських родів у XV-XVI століттях, коли українські землі були в складі Великого князівства Литовського та Королівства Польського.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланнямУкраїнське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».