Майстер Шльончик, гурт «ONUKA» та вцілілий після обстрілів будинок майстра: історії від Суспільне Чернігів

Майстер Шльончик, гурт «ONUKA» та вцілілий після обстрілів будинок майстра: історії від Суспільне Чернігів

8 лис. 2023

9 листопада Україна відзначає Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Чернігів має потужну традицію з виготовлення народних музичних інструментів. Серед майстрів, що працювали і працюють в цьому напрямку, особливо вирізняється Олександр Шльончик дідусь солістки гурту «ONUKA» Нати Жижченко.

Читайте також: Суспільне покаже документальний фільм про батальйон ветеранів-морпіхів «Штурм»

У 2019 році команда Суспільне Чернігів випустила документальний фільм «Шльончик: майстер — золоті руки». Автор та режисер документальної стрічки  Іван Матвєєв.

«Колись у Чернігові була фабрика музичних інструментів, і взагалі місто славилося створенням різноманітних музичних інструментів. Олександр Шльончик один із чернігівських майстрів, але він насправді унікальний. Колись мені довелося брати в нього інтерв`ю. Він розповідав про різні види дерева, які брав у руки і відчував, як вони звучатимуть: що з цього поліна вийде прекрасна сопілка, а з другого інший музичний інструмент. Це був беззаперечний музичний талант. Фільм ми знімали задовго до повномасштабного вторгнення, тоді були ще інші контексти. Хотіли через спогади людей, які пам`ятали майстра, розповісти історію про нього і про музику, яка народилася завдяки йому», розповідає шеф-редакторка Суспільне Чернігів Алла Скорик. 

До Олександра Шльончика приїжджали музиканти з різних континентів. «Пісняри» грали на інструментах, які він створював. Зі Сполучених Штатів Америки замовляли народні інструменти. Пізніше на інструментах дідуся стала грати і його онучка – солістка гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

Ната Жижченко з чоловіком відродили той самий будинок, де була майстерня Олександра Шльончика, де він створював свої найвидатніші музичні інструменти. Будинок дивом вцілів під час обстрілів Чернігова росіянами. Він зазнав лише незначних пошкоджень у той час, коли деякі будинки поруч були зруйновані. Про це Ната Жижченко розповіла в інтерв`ю Суспільне Чернігів

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих  діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: