«СТАРІ ВУЛИЦІ — НОВІ НАЗВИ» — Суспільне Чернігів розповідає про походження назв вулиць

«СТАРІ ВУЛИЦІ — НОВІ НАЗВИ» — Суспільне Чернігів розповідає про походження назв вулиць

9 жов. 2023

Які історії ховаються за новими назвами вулиць Чернігова? Хто такий Василь Тарновський і чому він тепер замість Пушкіна, чому вулицю Серьожнікова перейменували на Борисоглібську? На ці та інші питання коротко та з гумором відповідаємо у проєкті «СТАРІ ВУЛИЦІ — НОВІ НАЗВИ».

«Ідея створити проєкт про перейменування вулиць нашого міста охопила мене одразу як міська рада почала обирати нові назви для вулиць. Мені хотілось зробити формат, котрий буде цікаво дивитися та розкаже все, поєднуючи минуле та сучасне за максимально стислий час. Назву довго не обирав — "Старі вулиці — нові назви" є влучним відображенням ідеї цього проєкту, – розповідає автор проєкту режисер-постановник Суспільне Чернігів Артем Лобань. — Пілотна серія вийшла настільки вдалою, що була опублікована без змін. Формат, де в розважальній формі розказують про вулицю, сподобався тестовій аудиторії. Після цього ми зрозуміли, що проєкт потрібно запускати»

Багато вулиць змінили свої назви-прізвища радянських військовослужбовців й такі вулиці як «Борисоглібська», «Пантелеймонівська», «Швейцарівка» повернули свої автентичні назви, які мають значно глибший сенс. Окрім того, в назвах вулиць згадали й про знакові постаті, як-от Іван Сірко, Левко Лук’яненко, Василь Тарновський та багато інших.

З’явились назви-згадки сучасних героїв України — «Тероборони», «Героїв Маріуполя», «Олега Міхнюка»

«Такі назви є не менш важливі, аніж відомі історичні постаті тієї історії України, яку кожен вивчав у школі. Місто і люди пам’ятають завдяки кому ми можемо жити вільно.

Більшість опитаних нами людей, котрих ми зустрічали на вулицях під час зйомки, розповідали, що на початку повномасштабного вторгнення власноруч знищували ганебні назви вулиць, що будь-яким чином були пов’язані з росією та білоруссю . Кожен з цих людей підтримували зміну назв. Однак, хтось був байдужим у цьому процесі кажучи, що вони все життя жили тут, тому головне — не назва, а люди цієї вулиці. Саме тому, важливим меседжем є розповідь про те, який сенс був закладений в нових назвах вулиць, про кого вони, та про що розповідають нині», — говорить Артем Лобань.

Нові випуски будуть виходити на ютуб-каналі Суспільне Чернігів.  Шукайте їх у списку відтворення. 

Суспільне Мовлення  — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих  діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: