На Суспільному мовленні стартував навчальний онлайн-курс для телеоператорів

На Суспільному мовленні стартував навчальний онлайн-курс для телеоператорів

19 лют. 2019

Навчальний онлайн-курс для регіональних телеоператорів Суспільного запроваджений за підтримки Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси.

Першими онлайн-курс упродовж лютого–березня прослухають телеоператори Чернігівської, Сумської, Тернопільської, Івано-Франківської, Рівненської, Чернівецької, Одеської і Черкаської регіональних філій Суспільного мовлення.

Про тонкощі операторської професії розповість Михайло Лебедєв — режисер-оператор телебачення, член Спілки кінематографістів України, член Європейської Гільдії кінооператорів "IMAGO", лауреат мистецької премії "Київ" ім. Івана Миколайчука і заслужений працівник культури України. За його словами, до листопада курс лекцій прослухають телеоператори всіх регіональних філій Суспільного мовлення.

Програма курсу розрахована як на початківців, так і на досвідчених фахівців і включає 10 тем:

  • професія: оператор кіно і телебачення;
  • оптика;
  • знімальна техніка;
  • освітлення в кіно й на телебаченні;
  • експонометрія;
  • композиція кадру;
  • електронна рір-проекція;
  • документальне кіно- і телевиробництво;
  • майстерність оператора-документаліста;
  • постановочне кіно- і телевиробництво; майстерність оператора-постановника.

За словами лектора Михайла Лебедєва, навчальна програма поєднує напрацьований досвід і нові можливості телеоператорського фаху, що з’явилися з розвитком технологій.

"Курс розроблений з урахуванням багаторічного досвіду роботи і водночас найновіших тенденцій галузі. Поява нових технологій і напрямків роботи на телебаченні, таких як мобільні мережі й інтернет, розширює можливості телеоператора. Одне із завдань курсу — допомогти правильно в них зорієнтуватися", — розповів лектор.

Керівник групи телеоператорів UA: ЧЕРНІГІВ Костянтин Сіліченко поділився враженнями від курсу:

"Мені подобається онлайн-курс для телеоператорів, оскільки він допомагає розширити спектр професійних навичок. Інформація подається докладно і з урахуванням розвитку сучасних технологій. Навіть досвідчені оператори можуть знайти для себе щось корисне".

До кожної теми курсу телеоператори отримують список літератури, з якою мають ознайомитися протягом півроку. По закінченні навчання, в листопаді, оператори здаватимуть залік у формі тестових завдань. Успішно атестованим працівникам видадуть свідоцтва про підвищення кваліфікації.

"В листопаді ми плануємо побувати в кожній філії, відповісти на запитання слухачів курсу, можливо, прочитати додаткові лекції про те, що найбільше цікавитиме операторів", — зазначив Михайло Лебедєв.