UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” запустило чотири нові програми

UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” запустило чотири нові програми

13 лют. 2019

Цього місяця на Українському радіо “Чернігівська хвиля” одразу чотири прем’єри. В ефір вийшли нові програми, присвячені історії, легендам Чернігівщини, науці, а також одна програма для найменших слухачів.

— Ми доповнили ефір кількома новими проектами. Це “Наукові відкриття для щоденного життя” з Олексієм Масловим та Андрієм Давиденком, “По той бік легенди” з Іриною Воробей та Олександром Бондарем і “Проста історія” від Володимира Пилипенка. Крім того, озвучили віршовані казки нашої колеги, Євдокії Тютюнник, влаштувавши своєрідний міні-радіотеатр. До цих програм додалися рубрики і відтепер ми “смакуємо по-чернігівськи”, готуємо корисні сніданки, дізнаємось про свої права, налаштовуємося на дачний сезон та підтримуємо “Північний форпост”. Ми “тримаємо хвилю” і запрошуємо до співпраці  людей, які мають хист, бажання, змогу і цікаві ідеї, аби працювати разом з нами, — каже продюсерка радіо Алла Килочицька.

Детальніше про програми розповідають їхні автори та ведучі.

“Проста історія” з Володимиром Пилипенком

Відомий у Чернігові історик та екскурсовод Володимир Пилипенко щосуботи розповідатиме слухачам про міста та села, минулі події на території Чернігівщини. Так, у першій програмі мова йшла про виникнення Чернігова, суперечки довкола його віку, політичні чинники, які вплинули на визначення дати. Тема другої програми була присвячена Ніжину часів Гетьманщини — одному з найбільших і найбагатших міст козацької України.  

— Чому “Проста історія”? Тому що я вважаю, що будь-які речі можна розказати просто, якщо ти їх знаєш. Якщо ти не розумієш, про що говориш, ти починаєш валити різними термінами, розумними словами, щоб прикрити своє незнання. Насправді навіть складні речі й процеси можна розказати досить просто, при цьому не спрощуючи саму тему. Я тішу себе думкою, що програма може бути цікава різним людям, насамперед тим, про чиї регіони йде мова. Я завжди говорю, що історія все-таки вчить чомусь. Хочеться показати паралелі між історичними процесами, які відбувалися 200, 300, 500 років тому і сучасними. Це завжди оживляє історію і дає відповідь на питання, навіщо ми взагалі це вчимо, навіщо нам це знати, — говорить Володимир Пилипенко.

Програма виходить в ефір щосуботи о 12:30, повтор у неділю о 17:10. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD та в YouTube.

“По той бік легенди”

Ведуча Ірина Воробей та кандидат історичних наук Олександр Бондар з’ясовують, звідки беруться легенди, чи існували билинні герої, вурдалаки, прокляті наречені та привиди. У першому випуску говорили про чернігівського полковника Дуніна-Боровського, відомого як вампір, який харчувався кров’ю місцевих жителів. У другому розповідали про старовинне місто Сірим, яке колись стояло на місці Чернігова, і з’ясовували, чи може Сірим бути Черніговом.

— Мені, як людині, як журналістці, подобаються казки. Я думаю, що і багатьом людям також. Історія може бути чудовою казкою, а може бути нудною політикою. Я за казку. У нас на Чернігівщині існує багато різноманітних легенд, пов’язаних зі скарбами, упирями, привидами, таємними підземеллями. Про це завжди цікаво говорити. При чому, це цікаво і дитині, і пенсіонеру. Чому виникають ці легенди, звідки росте їхнє коріння, що в них правда, а що ні — ось про це наша програма, — каже Ірина Воробей.

Програма виходить в ефір в суботу о 17:35, повтор у неділю о 7:30. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD та в YouTube.

“Наукові відкриття для щоденного життя”

Науково-популярна програма доступною мовою розповідає про науку та дає рекомендації, як з її допомогою покращити повсякденне життя. Програма має трьох співавторів. Двоє з них постійні — це ведучий Олексій Маслов та винахідник, засновник Всеукраїнського турніру юних винахідників і раціоналізаторів, доктор педагогічних наук Андрій Давиденко. Третій співавтор змінний — залежно від теми випуску запрошується відповідний фахівець.

У перших двох випусках встигли обговорити, як не впасти на вулиці навіть під час ожеледиці, як вдосконалити свою поставу й ходу, як організувати простір для спілкування вдома та на роботі. Надалі співавтори планують поговорити про те, як і що слід їсти, як знайти дорогу по зірках, які скарби у нас є під ногами.

— З одного боку, завдання програми — звертатися до повсякденного наукового досвіду людей, тобто це мають бути якісь знання, поради, які стосуються їхнього життя. З іншого боку, кожен випуск і кожна тема має прямо відноситися до науки. Ми запрошуємо різних науковців — фізиків, біологів, екологів, психологів, лінгвістів, антропологів, істориків. Але кожного разу це має бути якесь конкретне знання, конкретна рекомендація, щоб людина змогла використати почуте у своєму житті та хоч трохи якісно змінити його. Іще одна виховна мета цієї програми полягає в тому, щоб нагадувати людям, що існує цілий світ науки, що він не відірваний від нашого світу, що вчені не зникли як вид, що вони існують, продовжують працюють, відбуваються відкриття, — розповідає Олексій Маслов.

Програма виходить в ефір у неділю о 20:10 і триває 20 хвилин. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD, а в YouTube доступна повна відеоверсія всіх випусків.

“Добраніч з казкою”

Спеціально для наймолодших слухачів підготували програму, яка наблизить їх до захопливого світу мрій та пригод. “Добраніч з казкою” — це знайомий багатьом формат казки на ніч. На “Чернігівській хвилі” колектив радіо читає дитячі казки, написані їхньою колегою — журналісткою та письменницею Євдокією Тютюнник.

— Відома письменниця Урсула Ле Ґуїн колись сказала, що творчі люди — це діти, які вижили. От я вижила, я пишу казки. Начитую їх не сама, це робить наш колектив. Мені так цікавіше, до того ж їм самим подобається озвучувати історії, вживатися в ролі. Казки писала давно, з ними вже вийшла одна книжечка, і, дасть Бог, вийде й друга. Казки у мене не закінчуються, ідей іще багато, — говорить Євдокія Тютюнник.

Програма виходить в ефір щосуботи та неділі о 20:40. Також прослухати її можна на SOUNDCLOUD та в YouTube.

На цьому новинки на UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” не закінчуються. Продюсер Чернігівської філії Суспільного Артем Шелковий обіцяє багато цікавого попереду.

— Ми намагаємося вдосконалювати наш ефір, знаходити актуальні теми у будні дні. А от в суботу та неділю людям хочеться відпочити, при цьому нам хотілося б, щоб вони отримували корисну інформацію. Тому ми взяли на себе таку просвітницьку місію — відкривати цікаві сторінки історії, частково розвінчувати міфи, говорити більше про науку, адже у Чернігові та нашій області чимало науковців. Це не останнє оновлення передач. Думаю, з березня ми додамо ще в суботню й недільну лінійку кілька нових програм, але поки що це буде інтригою, — каже Артем Шелковий.

Стежити за новинами Українського радіо “Чернігівської хвилі” можна на сторінці в Фейсбуці. А слухати по області:

Чернігів - 98,2 FM,

Прилуки - 105,7 FM,

Бахмач - 91,5 FM,

Новгород-Сіверський - 101 FM,

Холми – 106,1 FM,

Сосниця - 103 FM.